Katedra Agroinżynierii i Analizy Jakości

  • Materiały pomocnicze dla studentów 1 roku studiów stacjonarnych I stopnia.

    Zapisywanie samodzielne
  • Materiały pomocnicze dla studentów 1 roku studiów niestacjonarnych I stopnia

    Zapisywanie samodzielne
  • E-learningowy kurs Inżynierii Procesowej dla studentów studiów niestacjonarnych II roku IE.
    Celem kursu jest:

    • poznanie zagadnień związanych z wymianą ciepła w procesach spotykanych w przemyśle spożywczym i chemicznym (mechanizmy ruchu ciepła, bilans cieplny wymiennika ciepła, określanie siły napędowej wymiany ciepła w wymiennikach, wyznaczanie powierzchni wymiany ciepła),
    • poznanie zagadnień związanych z zatężaniem roztworów (bilans masowy i cieplny wyparki, określanie zapotrzebowania pary grzejnej, wyznaczanie powierzchni grzejnej wyparki)
    • poznanie zagadnień dotyczących procesów dyfuzyjnych, czyli procesów wymiany masy (mechanizmy dyfuzji, sposoby wyrażania stężeń, bilans masowy aparatów, destylacja, rektyfikacja, suszenie, ekstrakcja),
    • poznanie wybranych aparatów do wymiany ciepła i masy.
    Zapisywanie samodzielne
  • E-learningowy kurs Inżynierii Procesowej dla studentów studiów stacjonarnych II roku IE.
    Celem kursu jest:

    • poznanie zagadnień związanych z wymianą ciepła w procesach spotykanych w przemyśle spożywczym i chemicznym (mechanizmy ruchu ciepła, bilans cieplny wymiennika ciepła, określanie siły napędowej wymiany ciepła w wymiennikach, wyznaczanie powierzchni wymiany ciepła),
    • poznanie zagadnień związanych z zatężaniem roztworów (bilans masowy i cieplny wyparki, określanie zapotrzebowania pary grzejnej, wyznaczanie powierzchni grzejnej wyparki)
    • poznanie zagadnień dotyczących procesów dyfuzyjnych, czyli procesów wymiany masy (mechanizmy dyfuzji, sposoby wyrażania stężeń, bilans masowy aparatów, destylacja, rektyfikacja, suszenie, ekstrakcja),
    • poznanie wybranych aparatów do wymiany ciepła i masy.
    Zapisywanie samodzielne
  • Kurs ten jest kursem obowiązkowym dla studentów II roku studiów stacjonarnych wydziału IE. Obejmuje wykład i ćwiczenia.
    Celem kursu jest:

    • zdobycie wiedzy z podstaw termodynamiki gazów doskonałych i rzeczywistych,
    • poznanie podstawowych przemian charakterystycznych gazów - wyznaczanie wielkości pracy i ciepła i interpretacja tych wielkości i przemian na wykresach
    • poznanie obiegów termodynamicznych (cieplnych i chłodniczych),
    • nabycie umiejętności obliczania parametrów termodynamicznych gazów doskonałych i rzeczywistych, sporządzania wykresów przemian oraz krytycznej analizy otrzymanych wyników,
    • posługiwania się tablicami i wykresami termodynamicznymi.

    Aktywność studenta polega na:

    • zapoznawaniu się z materiałami wykładowymi i pomocniczymi
    • rozwiązywaniu zadań testowych
    • dokonywaniu wpisów do słownika pojęć kluczowych
    • uczestniczeniu w dyskusjach (na forum) oraz w konsultacjach
    Zapisywanie samodzielne
Pomiń Nawigacja

Nawigacja

    • ForumAktualności

    • Kursy

      • Wydział IE

        • Katedra Agroinżynierii i Analizy Jakości